Erfgoed

Erfgoededucatie is geen apart schoolvak, maar staat altijd in relatie tot andere leergebieden. Het is impliciet en expliciet terug te vinden in de kerndoelen en eindtermen. Erfgoededucatie sluit aan bij mens- en maatschappijvakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde, cultuurvakken en (vakoverstijgend) ‘omgevingsonderwijs’.
Bij erfgoededucatie wordt erfgoed uit de eigen omgeving ingezet als leeromgeving. Werken met erfgoed maakt onderwijs tastbaar en levendig. Leerlingen leren op een actieve manier hun eigen omgeving te onderzoeken en met andere ogen naar die omgeving te kijken. Doorgaans wordt het erfgoed opgedeeld in zes sectoren: archeologie, archieven, musea, taal en tradities (immaterieel), monumenten (materieel) en landschap. Het IVAK biedt binnen alle genoemde sectoren projecten aan.

Alle registers open! – Hendriksen, EllisGroep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Alle registers open!

Alle registers open is een samenwerkingsproject tussen de Stichting Oude Groninger Kerken en IVAK. Kerk en orgel staan centraal in dit project vol muziek, spel, liedjes. De leerlingen bekijken het orgel en krijgen uitleg over de werking ervan.
Aan de hand van de kijkwijzer Kijk, een kerk, ontwikkeld door de Stichting Oude Groninger Kerken gaan de leerlingen in en rond de kerk op onderzoek uit. In de kerk worden ze ontvangen door de erfgoedconsulent van het IVAK. Op het moment dat de erfgoedconsulent het een en ander wil gaan vertellen over de kerk komt een schoonmaakster haar verhaal verstoren. Er ontstaat een woordenwisseling, totdat opeens het orgel begint te spreken… En alle registers gaan open!
Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
50 cent per Kijkwijzer
Bijzonderheden
Project ism de Stichting Oude Groninger Kerken.


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Begin de week met Kunst – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Begin de week met Kunst

Begin de week met kunst is een project dat zich richt op de reflectie van leerlingen op (professionele) kunst. Schoolklassen kunnen zich abonneren op dit project en zij krijgen daardoor gedurende het gehele schooljaar iedere week een mailtje met een link naar een filmpje of plaatje van een kunstdiscipline met daarbij een (filosofische) vraag. Dat kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn van een schilderij met een vraag over het kunstwerk of een stukje film van een dans met een vraag daarover. Het kost je 5 minuten per week, maar daarvoor bied je de leerling een grote variatie aan kunstuitingen en vragen waardoor de leerling beter leert kijken, interpreteren en natuurlijk reflecteren.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Bijzonderheden
Abonneren op dit project kan door je mailadres door te geven bij e.hendriksen@ivak.net


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Beleef de Middeleeuwen! – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Beleef de Middeleeuwen!

Met behulp van onze middeleeuwenkist boordevol met kleding, boeken, attributen en lessuggesties kunt u met uw hele school de middeleeuwen beleven. De kist krijgt u gedurende het project op school. De IVAK consulenten bieden ondersteuning bij verschillende activiteiten op het gebied van theater, dans, muziek en erfgoed, aansluitend op het thema. Ook kunnen we een theatrale en spannende introductie verzorgen op het Middeleeuwen project voor alle groepen.

Bij dit project sluit ook een bezoek aan het museum Stad Appingedam goed aan.Het museum biedt hierbij een rondleiding door het museum en de Nicolaikerk en door het centrum van Appingedam. De kosten hiervoor bedragen 2 euro per leerling.

Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
30 euro voor vervoer
Bijzonderheden
Project met leskist. Binnen dit project kunnen we met meerdere disciplines aan de slag!


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Eenmaal andermaal… – Hendriksen, EllisGroep 6, Groep 7, Groep 8

Eenmaal andermaal…

Dit nieuwe project heeft het IVAK ontwikkeld samen met het Museum Stad Appingedam. Tijdens dit project gaat het om bijzondere voorwerpen en het verhaal achter die voorwerpen. Tijdens een veiling worden die bijzondere voorwerpen vertoond en de verhalen verteld.

Het project bestaat uit 4 ‘lessen’. De eerste les vindt plaats in het museum met een speciale rondleiding. Tijdens de tweede les wordt gewerkt aan de verhalen en de presentaties van leerlingen bij hun eigen speciale voorwerp. De derde les bestaat uit een bezoek van de directeur van het museum (Cynthia Heinen) aan de klas om de voorwerpen te taxeren. De laatste afsluitende projectles vindt plaats in het oude raadhuis van Appingedam. Daar vindt de veiling van de voorwerpen plaats. Ouders, familie en vrienden kunnen voor deze veiling worden uitgenodigd. en iedereen kan natuurlijk bieden op de mooie en bijzondere voorwerpen die de leerlingen daar presenteren. Eenmaal, andermaal…

Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
rondleiding museum 2 euro per leerling, + 45 euro
Bijzonderheden
Project samen met Museum Stad Appingedam


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

FivelsGoud – Hendriksen, EllisGroep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

FivelsGoud

De website FivelsGoud staat vol informatie over de geschiedenis van het gebied Fivelingo.De website beschrijft de belangrijkste plaatsen en gebeurtenissen van alle 10 de tijdvakken van onze geschiedenis. Bekijk de volledig vernieuwde website via: www.fivelsgoud.nl

De website kan zowel lesstofvervangend als als naslagwerk worden gebruikt en bevat uitgebreid lesmateriaal bij het tijdvak over de Franse tijd.

Consulent
Hendriksen, Ellis
Bijzonderheden
FivelsGoud is volledig vernieuwd!


https://vimeo.com/120136453
Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Ik vier dus ik ben – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Ik vier dus ik ben

Wie of wat maakt jou tot wie je bent? Dat wordt mede bepaald door de cultuur waarin je opgroeit. Binnen iedere cultuur horen bepaalde feestdagen, vieringen, tradities en rituelen. Tijdens dit project over immaterieel erfgoed gaan we onderzoeken welke feesten en tradities de leerlingen zoal hebben en wat ze inhouden. Het IVAK voorziet de school tijdens dit project van de nodige materialen en ondersteuning in de klas. Het project wordt afgesloten met een tentoonstelling van vitrinekastjes door de leerlingen gemaakt en gevuld met hun eigen culturele identiteit.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Bijzonderheden
Het project kan samen met consulenten van dans, beeldend en/of theater worden uitgevoerd.


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

In den Ouden School – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

In den Ouden School

Samen met het IVAK maakt u een project de school van vroeger. Het IVAK levert een kist met materialen met onder meer een aap- noot-mies plankje, een oud versjesboek, informatie en lesmateriaal over oude kinderspelen, informatie over het onderwijs van 100 jaar geleden, een dvd over de oude school en een cd met kinderliedjes van toen. Opa’s en/of oma’s kunnen worden uitgenodigd om in de klas te vertellen hoe ze vroeger les kregen op de lagere school. Waar schreven en tekenden ze vroeger mee? Welke spelletjes werden er gespeeld en welke liedjes werden er gezongen? Hoe zagen leerlingen, meesters en juffen er uit? Alles wordt nagespeeld in de normale lessen taal, rekenen, geschiedenis, etc. Het IVAK verzorgt samen met het team een leuke introductie van het project. Tot slot wordt er een videoclip gemaakt in het klaslokaal van het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
entree museum 2 euro per leerling
Bijzonderheden
Project samen met Museum Het Hoogeland te Warffum


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Inspiratiekast Onder de Grond – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4

Inspiratiekast Onder de Grond

Met deze kast maken jonge kinderen kennis met archeologie: sporen van het verleden onder de grond. De leerkracht vertelt het introductieverhaal samen met de grote pop Aleida, die in de kast zit. De kast bevat allerlei bodemvondsten uit de eigen omgeving, taaloefeningen, prentenboeken, handpoppen, verkleedkleren, lessuggesties op gebied van dans, beeldend en muziek.
 
Het IVAK ontwikkelde aansluitend op de website FivelsGoud Inspiratiekasten voor de onderbouw waarbij het cultureel erfgoed van de eigen omgeving gekoppeld is aan taalontwikkeling. Er zijn drie themakasten: Onder de grond, Wonen en Water. De kasten zitten boordevol materialen waarmee de leerlingen het thema met al hun zintuigen kunnen ontdekken.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
40 euro voor vervoer


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Inspiratiekast Water – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Inspiratiekast Water

In deze inspiratiekast zit van alles wat met het thema water te maken heeft: water uit de kraan, de zee, scheepvaart, de haven, vissen, dijken en overstromingen. Spelenderwijs ervaren jonge kinderen wat water is en ontdekken de belangrijkste kenmerken van water. De leerkracht vertelt het introductieverhaal samen met de grote pop Aleida, die in de kast zit. De kast bevat allerlei tastbare materialen en voorwerpen, zoals prentenboeken, handpoppen, verkleedkleren, (constructie)spelen, taaloefeningen, lesmateriaal, etc. Ook is het mogelijk om vanuit het thema met verschillende kunstdisciplines aan de slag te gaan of een bezoek te brengen aan bv. Het gemaal Cremer in Termunterzijl of het Muzeeaquarium in Delfzijl.
 
Het IVAK ontwikkelde aansluitend op de website FivelsGoud Inspiratiekasten voor de onderbouw waarbij het cultureel erfgoed van de eigen omgeving gekoppeld is aan taalontwikkeling. Er zijn drie themakasten: Onder de grond, Wonen en Water. De kasten zitten boordevol materialen waarmee de leerlingen het thema met al hun zintuigen kunnen ontdekken.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
40 euro voor vervoer


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Inspiratiekast Wonen – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4

Inspiratiekast Wonen

Met deze kast maken jonge kinderen kennis met het thema wonen. Wonen door de eeuwen heen: wonen op wierde, een borg, een boerderij of een modern huis. De leerkracht vertelt het introductieverhaal samen met de grote pop Aleida, die in de kast zit. De kast bevat allerlei tastbare materialen en voorwerpen, zoals prentenboeken, handpoppen, verkleedkleren, (constructie) spelen, taaloefeningen, lessuggesties op gebied van dans, drama, beeldend en muziek.
Het IVAK ontwikkelde aansluitend op de website FivelsGoud Inspiratiekasten voor de onderbouw waarbij het cultureel erfgoed van de eigen omgeving gekoppeld is aan taalontwikkeling. Er zijn drie themakasten: Onder de grond, Wonen en Water. De kasten zitten boordevol materialen waarmee de leerlingen het thema met al hun zintuigen kunnen ontdekken.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
40 euro voor vervoer


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Monumenten – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Monumenten

Aan de slag met monumenten uit uw eigen omgeving? Het IVAK heeft verschillende projecten voor groep 1 t/m 8. Met monument in zintuigen (groep 1-4) worden jonge kinderen uitgedaagd een oud gebouw te onderzoeken. Alle zintuigen worden ingezet bij de zoektocht naar de sporen die het gebruik van het gebouw heeft achtergelaten.
In Klassemonument (groep 5-8) leren kinderen wat monumenten zijn en waarom ze worden bewaard. Ze gaan in hun eigen omgeving op zoek en fotograferen en presenteren hun favoriete monument. Vervolgens wordt het klassemonument gekozen. Ook is het mogelijk leerlingen kennis te laten maken met een specifieke bouwstijl, bv. De Amsterdamse School (groep 7-8) in hun eigen omgeving. Er zijn twee wandeltochten samengesteld waaraan zoek-, teken- en fotografieopdrachten zijn gekoppeld: de architectuur van Evert Rozema in Appingedam en Oud-West op z’n best, een woonwijk in Delfzijl. De consulent stelt samen u een programma op maat samen.
Consulent
Hendriksen, Ellis


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Religie – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Religie

Dit project gaat over verschillende geloofsstromingen en kerken. Het IVAK verzorgt een route langs verschillende gebedshuizen in de omgeving van de school.
Per bouw is er lesmateriaal beschikbaar over kerken, dit materiaal is ontwikkeld door het IVAK in samenwerking met de Stichting Oude Groninger kerken:
-Kleuters in de kerk (filmpje en lesmateriaal voor groep 1 en 2)

-Geknipt voor de kerk (kijkwijzer en lesmateriaal voor groep 3 en 4)

-Kijk een kerk (kijkwijzer voor groep 5 t/m 8 )

Consulent
Hendriksen, Ellis
Bijzonderheden
Projecten samen met de Stichting Oude Groninger Kerken


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Van wie is die koffer? – Hendriksen, EllisGroep 5, Groep 6

Van wie is die koffer?

Van wie is die koffer is een coproductie van het Muzeeaquarium en IVAK de cultuurfabriek. Op een dag staat er een geheimzinnige koffer in de klas. Maar van wie? Waar vandaan? De leerlingen bekijken de voorwerpen in de kist en proberen te achterhalen van wie de koffer is. De klas mailt naar het IVAK (e.hendriksen@ivak.net) om te melden dat ze een koffer hebben gevonden. Vervolgens komt de IVAK consulent op bezoek in de klas en bespreekt de verschillende voorwerpen uit de koffer. Vervolgens gaat de klas naar het Muzeeaquarium in Delfzijl waar ze nog meer spullen ontdekken van de geheimzinnige eigenaar van de koffer…
Consulent
Hendriksen, Ellis
Extra kosten
30 euro voor vervoer, entree museum
Bijzonderheden
Project met Muzeeaquarium Delfzijl


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Voor het archief op pad! – Hendriksen, EllisGroep 6, Groep 7, Groep 8

Voor het archief op pad!

In dit samenwerkingsproject van het Streekarchivariaat NO Groningen en het IVAK gaan de leerlingen actief op onderzoek uit in hun omgeving. De archivaris komt in de klas vertellen over het archief. Hij heeft een aantal foto’s bij zich waarvan hij niet precies weet waar ze genomen zijn. Hij vraagt de leerlingen hem te helpen die plekken te vinden. Aan de hand van foto’s en topografische kaarten gaan ze op zoek naar de juiste locaties en maken een nieuwe foto. De foto’s worden met elkaar vergeleken en ze ontdekken wat er allemaal is veranderd in de loop der jaren en wat ze van die veranderingen vinden. Vervolgens kiezen ze een foto uit en bekijken de plek en de omgeving goed. Hoe denken ze dat die plek er over 100 jaar uit zal zien? Hoe zal het er dan uit zien? De leerlingen maken een tekening van die plek in de toekomst.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Bijzonderheden
Project met Streekarchivariaat Noordoost Groningen


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever