Taal en spel

Literatuur geeft de taal vleugels en literatuureducatie leert kinderen hoe je daarmee kunt vliegen.

Begin de week met Kunst – Hendriksen, EllisGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Begin de week met Kunst

Begin de week met kunst is een project dat zich richt op de reflectie van leerlingen op (professionele) kunst. Schoolklassen kunnen zich abonneren op dit project en zij krijgen daardoor gedurende het gehele schooljaar iedere week een mailtje met een link naar een filmpje of plaatje van een kunstdiscipline met daarbij een (filosofische) vraag. Dat kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn van een schilderij met een vraag over het kunstwerk of een stukje film van een dans met een vraag daarover. Het kost je 5 minuten per week, maar daarvoor bied je de leerling een grote variatie aan kunstuitingen en vragen waardoor de leerling beter leert kijken, interpreteren en natuurlijk reflecteren.
Consulent
Hendriksen, Ellis
Bijzonderheden
Abonneren op dit project kan door je mailadres door te geven bij e.hendriksen@ivak.net


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

De Heldenkast – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

De Heldenkast

De heldenkast is een verhalenkast waarin ‘helden’ centraal staan. Elke kant van de kast heeft een deur met daar achter een ander verhaal: Sundiatta de zoon van de buffel, Iedereen is een held, Land in zicht en als laatste De Rode wand. In deze methode wordt vooral ruimte gemaakt voor de verhalen die kinderen zelf te vertellen hebben. Bij elk verhaal horen lessen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De lessen zijn zo geschreven, dat de leerkracht op elk taalniveau met de leerlingen kan instappen. De verhalen ontstaan uit ervaringen en fantasie van de kinderen. De kinderen maken zich de verhalen eigen door te zingen, te tekenen, te bewegen en te spelen. Ze maken liedjes over helden, ontwerpen hun eigen heldenembleem en spelen de held in improvisatiescènes… Juist door de verschillende verwerkingsvormen is dit project zeer geschikt voor kinderen met een taalachterstand.
Consulent
Bekink, Therese
Extra kosten
30 euro voor vervoer


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Doorgaande leerlijn theater – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Doorgaande leerlijn theater

Langlopende ondersteuning gericht op het ontwikkelen van een doorgaande leerlijn drama op uw school. De nadruk ligt op spel en improvisatie. Het resultaat is een evenwichtig lesprogramma dat onderling een opbouw en samenhang vertoont en goed is afgestemd op de verschillende leerniveaus. U oefent werkvormen als vertelpantomime, tableau vivant, poppen- en schimmenspel, afspreek en dialoogspelen en improvisatie- en inspanningsspelen.
Er wordt gewerkt met de methode Moet je doen Drama, Hokus Sprokus (speciaal voor meertalige of taalzwakke kinderen) en Hoedje op, petje af. Een kortlopende ondersteuning op basis van een aantal modules is ook mogelijk.
Consulent
Bekink, Therese
Bijzonderheden
De school moet in het bezit zijn van een methode drama.


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Het Waterkasteel – Bekink, ThereseGroep 4, Groep 5, Groep 6

Het Waterkasteel

Het Waterkasteel is een spannende manier om kinderen de kracht van het verhaal te laten ontdekken en – via het verhaal – de wereld om hen heen. Water heeft twee kanten: enerzijds de poëtische kant, anderzijds is het een onderwerp van wereldoriëntatie en techniek. Het Waterkasteel bevat zeven verhalen uit de kinderwereldliteratuur en spelen zich af op zee, op de zeebodem, bij de bron, aan de waterkant. Per verhaal vindt u in het kasteel informatie, lesideeën, proefjes die ingaan op het ontwerp water. Elke keer komt een ander aspect aan de orde: waterschaarste, ijs en water, de waterkringloop, etc. Bij de verhalen worden ook tips gegeven om met de kinderen waterervaringen op te doen buiten de klas.
Consulent
Bekink, Therese


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Kamishibai – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4

Kamishibai

Kamishibai is een unieke manier om op een speelse en aantrekkelijke manier aan de slag te gaan rond taal en leesbevordering. De magie van het kleine draagbare verteltheatertje, de fascinerende wereld van verhalen en vooral de visuele kracht van tekeningen staan borg voor heel wat taalplezier. Er zijn 5 vertelsets beschikbaar: Kikker is Bang (groep 1-2), Guido en de Grote Golf (groep 1-2), Baby Kraai (groep 3-4), Vera (groep 3-4) en Hopeloos Verliefd (groep 3-4). Iedere vertelset bestaat uit een prentenboek, vertelplaten en een docentenhandleiding. In de handleiding staan ook suggesties t.a.v. de techniek van het verhalen vertellen.
Consulent
Bekink, Therese


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Kindermuziektheater – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4

Kindermuziektheater

We gaan op ontdekkingstocht, we reizen naar vreemde landen, we komen van alles tegen. We beelden een verhaal uit, maken met z’n allen een dans, spelen in een circus of een sprookje. Uitgangspunten bij kindermuziektheater: spelenderwijs ontdekken, voorstellingsvermogen ontwikkelen, samenwerken en improviseren. Snuffelen aan muziek, dans en theater en veel plezier hebben. De thema’s en verhalen die we hiervoor gaan gebruiken kunnen zowel door de docenten zelf als door de consulent gegeven worden. Er kan in deze lessen ook prima naar een eindpresentatie toegewerkt worden.
Consulent
Bekink, Therese


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Kunstenmakers: Rat – Bekink, ThereseGroep 4, Groep 5, Groep 6

Kunstenmakers: Rat

De vuilnisbak rolt de klas in, het deksel wordt opgetild en daar is Rat. De kinderen kunnen de theaterpop Rat tot leven wekken, hem een stem en een karakter geven, met hem praten, hem laten dansen en zwemmen.

Met Rat kunnen kinderen avonturen bedenken en uitwerken, bijvoorbeeld via een stripverhaal. Of ze maken een vriendje voor hem met een sok, een washand of een want. De theaterpop is ontworpen door kunstenaar Bart de Vogel, geïnspireerd op de theaterpoppen van Elout Hol van Theatergroep Gnaffel. Theater is het uitgangspunt in Rat, daarnaast is er aandacht voor muziek en beeldende kunst.

Het project bevat een projectkist met Rat in een kliko op wielen, een docentenhandleiding en activiteitenkaarten, cd en dvd.

De leerkracht of pedagogisch medewerker begeleidt de activiteiten zelf. Twee weken voor het project geeft de consulent een introductieworkshop voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Voor de bijeenkomst wordt de projectkist bezorgd.

De Kunstenmakers projecten zijn multidisciplinaire projecten en speciaal ontwikkeld voor brede scholen en de buitenschoolse opvang.

Consulent
Bekink, Therese
Bijzonderheden
Voor Brede School en Buitenschoolse opvang. He project bevat een projectkist met Rat in een kliko op wielen, handleiding en activiteitenkaarten, cd en dvd.


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Poppentheater met Sam en Rat – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Poppentheater met Sam en Rat

Sam of Rat bij jullie in de klas. Met een van deze twee levensgrote theaterpoppen, maken kinderen kennis met poppentheater als kunstvorm. Het spelen en laten spelen met poppen is een uitstekend middel om taalexpressie te stimuleren en de spelvaardigheid van kinderen te vergroten. Daarnaast heeft dit project ook een sociale doelstelling: doordat de kinderen Sam of Rat  leren hoe ze zich moeten gedragen, vrienden kunnen maken en wat ze beter wel of niet kunnen doen, leren ze spelenderwijs een groot aantal sociale vaardigheden. Na de introductie kunnen de poppen nog een tijdje op school blijven zodat docent en leerlingen kunnen oefenen met spreken, bewegen en karakter geven aan de pop.
Zelf met uw leerlingen poppen maken – met ondersteuning van een consulent beeldend – en toewerken naar een eindpresentatie behoort ook tot de mogelijkheden. Te denken valt aan vinger-, hand- en stokpoppen, marionetten en voorwerpen.
Consulent
Bekink, Therese
Bijzonderheden
Dit project kan worden gecombineerd met beeldende ondersteuning.


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Schimmenspel – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Schimmenspel

Schimmenspel is een middel om verhalen, scènes of situaties te presenteren aan het publiek. Spelen met een schimmendoek heeft voor kinderen iets magisch, ze zien allerlei figuren, kleuren en vormen op het doek. Door het spelen met schaduwen zijn vele stemmingen op te roepen. Het schimmenspel kent verschillende vormen zoals levend schimmenspel, waarbij de schaduwen van de kinderen te zien zijn op een groot doek, of schimmenpoppenspel waarbij met platte figuren achter een doek wordt gespeeld. Beide vormen zijn zeer geschikt voor presentaties. De consulent biedt ondersteuning bij het opzetten van een schimmenspel met kinderen, geeft praktische aanwijzingen voor de techniek en opzet van de lessen.
Consulent
Bekink, Therese
Bijzonderheden
Ondersteuning is inclusief theaterlamp en schimmendoekt


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Speel een boek – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4

Speel een boek

Naar aanleiding van een gekozen boek  gaan we het verhaal naspelen. Door de verschillende emoties, karakters en gebeurtenissen om te zetten in spel zullen de kinderen het  verhaal nog intenser beleven. Eerst oefenen we met de hele groep alle verschillende situaties. Daarna gaan we het verhaal opdelen in scènes en verdelen we de rollen. Na een aantal keren oefenen plakken we alle losse scènes aan elkaar tot een heus toneelstuk. Wanneer we naar een presentatie toe werken dan verzamelen we ook attributen en kostuums om het geheel nog spetterender af te sluiten!
Doel:Intens beleven van verhalen en plezier in lezen
Consulent
Bekink, Therese


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Spel en sociale vaardigheden – Bekink, ThereseGroep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Spel en sociale vaardigheden

Spel leent zich heel goed voor het trainen van sociale vaardigheden. Met name omdat spel/improvisatietheater uitgaat van de volgende basisbegrippen: accepteren,samenwerken,positiviteit, niet bang zijn om fouten te maken, de ander laten schitteren i.p.v. jezelf en je fantasie durven gebruiken.

Om vrij te kunnen spelen en experimenten is het belangrijk dat er een veilige sfeer in de groep is. Daarom beginnen we met eenvoudige groepsopdrachten waar al veel sociale vaardigheden aan de orde komen (luisteren,kijken,lichaamstaal,inlevingsvermogen,ruimtegebruik, ontmoet en begroet)

Als de groep zich veilig voelt en iedereen zich vrij kan uiten gaan we verdiepen middels het spelen van scènes. Deze scènes hebben (veelal) betrekking op specifieke problematiek binnen de groep. (deze kunnen in het voorgesprek worden aangegeven). Zo zullen op een speelse en plezierige manier allerlei sociale vraagstukken,problemen en vaardigheden de revue passeren.

Consulent
Bekink, Therese


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever

Theatersport – Bekink, ThereseGroep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Theatersport

Theatersport  is door de duidelijke spelregels en de vele spelmogelijkheden een hele veelzijdige en goed in het onderwijs te gebruiken manier van improviseren. Spelenderwijs nodigt u uw leerlingen uit hun eigen creativiteit te ontplooien. Taalvaardigheid, samenwerken, acceptatie, vrije associatie, concentratie, presentatie en natuurlijk creativiteit zijn de ingrediënten!
Consulent
Bekink, Therese


Locatie
Op school. Evt. op andere locatie in overleg met de opdrachtgever