Ik geef geen krimp!

 

Documentairefilm ik geef geen krimp!

Op 5 juli ging de documentairefilm Ik geef geen krimp! in première in Theater de Molenberg in Delfzijl. De documentairefilm is samengesteld uit korte films die leerlingen van 14 basisscholen uit de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum maakten over de invloed van krimp in hun omgeving.

De kranten staan bol van artikelen over de krimp in noordoost Groningen, een van de zwaarste krimpregio’s van Nederland. Meestal zijn volwassenen aan het woord over dit thema. Over de jeugd in deze krimpregio wordt veel gesproken, maar de kinderen zelf hoor je nauwelijks. Met het filmproject Ik geef geen krimp! wilde IVAK de Cultuurfabriek, initiatiefnemer van het project, de basisscholieren een stem geven door hen de vaardigheden te leren zelf een documentaire te maken over hun wijk of dorp.

Gewapend met camera en microfoon gingen ca. 500 jonge onderzoeksjournalisten uit de groepen 6, 7 en 8 in april, mei en juni op pad om persoonlijk verslag te doen vanuit hun wijk of dorp. Ze werden daarbij begeleid door consulenten van IVAK de Cultuurfabriek en filmmakers van Workshop Delivery.

Het thema krimp is op verschillende manieren benaderd. Zo is er een interview met de burgemeester van Appingedam maar ook een gesprek met de eigenaar van de plaatselijke supermarkt in Meedhuizen. Andere leerlingen maakten een rapclip over de krimp in Stedum, namen een kijkje in de keuken van een garagehouder in ‘t Zandt of maakten een reportage in het ziekenhuis van Delfzijl.

Première Ik geef geen krimp!

De première op 5 juli was een groot succes! In hun mooiste kleding bezochten de deelnemers van Ik geef geen krimp! in grote getalen. De zaal van de theater De Molenberg was zelfs helemaal uitverkocht, dus gingen sommige toeschouwers lekker in de hal zitten om toch mee te kijken. Hieronder een foto-impressie van David Woltinge van de geslaagde première.

De documentairefilm Ik geef geen Krimp! is te koop voor € 10,00 (excl. verzendkosten) en verkrijgbaar via de administratie van het IVAK.

De filmmakers van Workshop Delivery maakten van de filmpjes van de leerlingen een prachtige overkoepelende documentairefilm.

Hieronder zijn de filmpjes van de scholen te zien:

OBS Jan Ligthart Appingedam

CBS Crangeborg & OBS de Bongerd

OBS Hiliglo

ODBS Ripperdaborg

CBS de Citer

CBS de Meerpaal

OBS Iemekörf

CBS Bierum

CBS de Triangel

OBS Meedhuizen

CBS Rengersborg

OBS de Zandplaat

OBS Dieftil Oosterwijtwerd

 

 

 • Agenda

 • Nieuws

  • Lipdub Kindergemeenteraad Appingedam De kindergemeenteraad van Appingedam heeft een tijdje terug IVAK de Cultuurfabriek de opdracht gegeven een lipdub te maken met alle groep 8 leerlingen...
  • Het Kinderorkest treedt op in Brede School Tuikwerd Het Wilde WestenDonderdag 24 april zal Het Kinderorkest van IVAK haar eerste optreden houden in Brede School Tuikwerd. Het Kinderorkest staat onder leiding van dirige...
  • Buitenshuis van start Met een prachtig concert door de muziekleerlingen piano, dwarsfluit en gitaar is op 2 juni de reeks leerlingconcerten Buitenshuis van start gegaan...
  Alle nieuws-items
 • Aanmelden Nieuwsbrief

  U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.