Beeldend – Architectuur

Architectuur schoolbreed 1-8

De hele school in het teken van architectuur; in alle groepen plannen bedenken en uitvoeren voor het braakliggende terrein tegenover de school, zelf op onderzoek uit in je wijk, met de Danstent de ruimte ervaren, een architect in de klas, je eigen droomhuis bouwen of een tentoonstelling inrichten in het kader van de Dag van de Architectuur. Werken rondom architectuur leent zich uitstekend om op een inspirerende manier vanuit ruimtelijk werken invulling te geven aan een projectweek of themaweek of vakoverstijgend te werk te gaan. Samen met de consulent stelt u een programma op voor uw school. Laat u zich inspireren door onderstaande projecten!

vorm projectondersteuning
doelgroep leerkrachten groep 1-8
plaats op school
consulent Els Brouwer
bijzonderheden
Projectcode C310

 

Wonen in een ….   1-3

Wonen in een… past perfect binnen het Piramideproject Huis. Het project Huis maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied taal. De thema’s voor peuters, groep 1 en groep 2 zijn respectievelijk Hier woon ik!, Kamers in het huis en Wij gaan verhuizen!
Architectuur voor kleuters. Het prentenboek Klein Mannetje heeft geen huis van Max Velthuijs is het uitgangspunt. Klein Mannetje woont in een oude schoenendoos en is heel tevreden met zijn leventje. Totdat het begint te regenen en zijn huisje in elkaar zakt. Met een knapzak over zijn schouder gaat Klein Mannetje op zoek naar een nieuw huisje. Na het vertellen van het verhaal aan de hand van vertelplaten, gaan de kinderen een week of langer met steeds verschillende materialen een nieuw huis bouwen voor Klein Mannetje. Ze leren dat verschillende materialen verschillende soorten huizen opleveren. Op school kan een tentoonstelling worden ingericht van de nieuwe huisjes voor Klein Mannetje.

vorm project + introductie verdere ondersteuning in overleg
doelgroep leerkrachten groep 1-3
plaats op school
consulent Els Brouwer
bijzonderheden
Projectcode C311

 

De toren van huizen 1-3

Iedereen wil een ander huis. Sneeuwwitje wil een ander huis dan Donald Duck en een dino wil weer iets heel anders. Iedereen is architect. En iedereen krijgt de opdracht voor het bouwen van een huis. Wordt het een huis voor Dagobert Duck, Harry Potter of Assepoester? We gaan met z’n allen bouwen, maar we hebben een probleem. Er is niet genoeg ruimte om elk huis apart te bouwen. We moeten de lucht in. Zo krijgen we een toren van huizen, voor elk wat wils.

vorm workshop 2 lessen van 1 uur
doelgroep leerlingen groep 1-3
plaats op school
consulent Jos Boerjan of Martin Borchert
bijzonderheden  Kosten gesubsidieerd € 115,00 excl. materiaal  Kosten ongesubsidieerd € 136,50 excl. materiaal
Projectcode C312
Danstent 4-8

In het project over dansen en bouwen staat het begrip ruimte centraal. De kinderen verkennen al dansend de ruimte, waarna ze met bamboestokken, elastieken en vrolijk gekleurde doeken gaan bouwen. In de loop van het project worden deze bouwwerken steeds groter, in de laatste les worden alle bouwwerken samengevoegd tot één enorm bouwwerk dat gemakkelijk van vorm kan veranderen. Danstent is heel goed te integreren in een project over architectuur en/of techniek op uw school.

vorm project+ondersteuning 9 lessen
doelgroep leerkrachten groep 4-8
plaats gymzaal/schoolplein
consulent Rianne Wiersma, Els Brouwer
bijzonderheden kosten: € 25,00 voor vervoer lesmateriaal: boek, muziekcd’s, dvd, materialenpakket

Projectcode C313

 

Droomhuizen en luchtkastelen 5-8

In ieder kind schuilt een architect. De meesten houden van stapelen, bouwen en timmeren, en leren zo spelenderwijs de effecten van verschillende manieren van bouwen. Naast het leren bouwen staan vooral het bevorderen van de creativiteit en ´een vrije geest´ voorop. Verschillende onderwerpen binnen het thema architectuur komen aan de orde. Waarom zien gebouwen eruit zoals ze er uitzien? Wie bedenkt die gebouwen? En als je zo´n gebouw bedenkt, waar moet je dan rekening mee houden? Tenslotte ontwerpen en bouwen de kinderen hun eigen droomhuis of luchtkasteel.

Droomhuizen en Luchtkastelen bestaat uit een handleiding en een dvd of een video. In de docentenhandleiding staan lesbrieven, lessuggesties en tips. In de tien minuten durende film worden verschillende onderwerpen binnen het thema architectuur op een luchtige, prikkelende manier aan de orde gesteld

vorm projectondersteuning
doelgroep leerkrachten groep 5-8
plaats op school/de buurt
consulent Els Brouwer
bijzonderheden duur project: ca. 4 weken
Projectcode C314
  • Agenda

  • Nieuwsbrief

    U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.