Theater

Theater doorbreekt even de vertrouwdheid van het dagelijks leven en maakt ruimte voor verbeelding

Doorgaande leerlijn drama op school 1-8

Langlopende ondersteuning gericht op het ontwikkelen van een doorgaande leerlijn drama op uw school. De nadruk ligt op spel en improvisatie. Het resultaat is een evenwichtig lesprogramma dat onderling een opbouw en samenhang vertoont en goed is afgestemd op de verschillende leerniveaus. U oefent werkvormen als vertelpantomime, tableau vivant, poppen- en schimmenspel, afspreek en dialoogspelen en improvisatie- en inspanningsspelen.
Er wordt gewerkt met de methode Moet je doen. Drama, Hokus Sprokus (speciaal voor meertalige of taalzwakke kinderen) en Hoedje op, petje af. Een kortlopende ondersteuning op basis van een aantal modules is ook mogelijk.

vorm teamtraining+ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 1-8
plaats op school
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden duur: minimaal 1 jaar, maximaal 3 jaar
Projectcode C650

 

Spel en sociale vaardigheden 1-8

Pesten is soms ‘gewoon’ gedrag geworden. Drama, maar ook dans kunnen ingezet worden om leerlingen hiervan bewust te maken en gewenste vaardigheden aan te leren zonder moraliserend te worden. Spel maakt bepaald gedrag op een andere manier bespreekbaar en al spelend kan men vaste patronen doorbreken. U leert in uw groep verschillende werkvormen toe te passen (conflict hanteren en oplossen, samenwerken, accepteren).

vorm teamtraining+ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 1-8
plaats op school
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden
Projectcode C651

 

Sam en Rat, twee levensgrote theaterpoppen in de klas 1-8


Met Sam en Rat, twee levensgrote theaterpoppen, maken kinderen kennis met poppentheater als kunstvorm. Het spelen en laten spelen met poppen is een uitstekend middel om taalexpressie te stimuleren en de spelvaardigheid van kinderen te vergroten. Daarnaast heeft project ook een sociale doelstelling: de kinderen leven zich in een personage in en ze leren aan Sam en Rat en aan elkaar hoe je vrienden kunt maken.

Zelf met uw leerlingen poppen maken – met ondersteuning van een consulent beeldend – en toewerken naar een eindpresentatie behoort ook tot de mogelijkheden. Te denken valt aan vinger-, hand- en stokpoppen, marionetten en voorwerpen.

vorm teamtraining+ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 1-8
plaats op school
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden poppen maken: Els Brouwer op aanvraag
Projectcode C102

 

Schimmenspel  1-8


Schimmenspel is een middel om verhalen, scènes of situaties te presenteren aan het publiek. Spelen met een schimmendoek heeft voor kinderen iets magisch, ze zien allerlei figuren, kleuren en vormen op het doek. Door het spelen met schaduwen zijn vele stemmingen op te roepen. Het schimmenspel kent verschillende vormen zoals levend schimmenspel, waarbij de schaduwen van de kinderen te zien zijn op een groot doek, of schimmenpoppenspel waarbij met platte figuren achter een doek wordt gespeeld. Beide vormen zijn zeer geschikt voor presentaties. De consulent biedt ondersteuning bij het opzetten van een schimmenspel met kinderen, geeft praktische aanwijzingen voor de techniek en opzet van de lessen.

vorm teamtraining+ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 1-8
plaats op school
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden ondersteuning is inclusief theaterlamp en schimmendoek
Projectcode C653

 

Dans of speel een boek  1-4


Dans en theater lenen zich bij uitstek om een boek of een verhaal tot leven te laten komen.
Kiest u voor theater? Naar aanleiding van het gekozen boek of verhaal wordt een theaterstuk gemaakt: door middel van spel, beweging, attributen, eenvoudige decorstukken, het leren scriptschrijven, muziek en zang. Kortom alles wat nodig is om een verhaal zo boeiend mogelijk weer te geven.
Kiest u voor dans? Figuren, situaties en gebeurtenissen uit het boek zijn telkens de inspiratiebron voor nieuwe dansopdrachten. Uit het boek selecteren we bewegingswoorden. Van daaruit ontstaan de danslessen. Het is zeker niet de bedoeling het verhaal chronologisch na te dansen en te imiteren, maar doel is dat de kinderen het verhaal al dansend gaan beleven. Voorbeelden van boeken die goed zijn na te dansen zijn Platvoetje, Ik kan niet slapen kleine beer, Bertje Big, De mooiste vis van de zee, Kikker in de kou, De griezels, etc. Tijdens het project krijgt u handvatten om ook zelf bewegingslessen samen te stellen vanuit boeken.

vorm ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 1-4
plaats op school
consulent Thérèse Bekink, Rianne Wiersma
bijzonderheden
Projeccode C654

 

Kindermuziektheater  1-4


We gaan op ontdekkingstocht, we reizen naar vreemde landen, we komen van alles tegen. We beelden een verhaal uit, maken met z’n allen een dans, spelen in een circus of een sprookje.. Uitgangspunten bij kindermuziektheater: spelenderwijs ontdekken, voorstellingsvermogen ontwikkelen, samenwerken en improviseren. Snuffelen aan muziek, dans en theater en veel plezier hebben. De thema’s en verhalen die we hiervoor gaan gebruiken kunnen zowel door de docenten zelf als door de consulent gegeven worden. Er kan in deze lessen ook prima naar een eindpresentatie toegewerkt worden.

vorm ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 1-4
plaats op school
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden
Projectcode C655

 

Rat 4-6 (Kunstenmakers)

Voor Brede School en Buitenschoolse opvang

De vuilnisbak rolt de klas in, het deksel wordt opgetild en daar is Rat. De kinderen kunnen de theaterpop Rat tot leven wekken, hem een stem en een karakter geven, met hem praten, hem laten dansen en zwemmen.

Avonturen
Met Rat kunnen kinderen avonturen bedenken en uitwerken, bijvoorbeeld via een stripverhaal. Of ze maken een vriendje voor hem met een sok, een washand of een want. De theaterpop is ontworpen door kunstenaar Bart de Vogel, geïnspireerd op de theaterpoppen van Elout Hol van Theatergroep Gnaffel. Theater is het uitgangspunt in Rat, daarnaast is er aandacht voor muziek en beeldende kunst.

doelgroep leerkrachten groep 4 – 6,
pedagogische medewerkers BSO
opzet De leerkracht of pedagogisch medewerker begeleidt de activiteiten zelf 2 weken voor het project geeft de consulent een introductieworkshop voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Voor de bijeenkomst wordt de projectkist bezorgd.
discipline Theater, muziek, beeldende kunst
inhoud projectkist met Rat in een kliko op wielen, handleiding en activiteitenkaarten, cd en dvd.
plaats op school, BSO
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden € 294,00 leenperiode: 5 weken
Projectcode C102
Meer kunstenmakers

Rat is een van de kunstprojecten van Kunstenmakers. Andere projecten van Kunstenmakers zijn Rammelnesten (1 – 3), Tingel Tangel Toren (1 -3), en Schoenen om te zoenen (4 – 8).

Theatersport (improvisatietoneel)  5-8


Theatersport (ook wel bekend door de Lama’s op tv) is door de duidelijke spelregels en de vele spelmogelijkheden een hele veelzijdige en goed in het onderwijs te gebruiken manier van improviseren. Spelenderwijs nodigt u uw leerlingen uit hun eigen creativiteit te ontplooien. Taalvaardigheid, samenwerken, acceptatie, vrije associatie, concentratie, presentatie en natuurlijk creativiteit zijn de ingrediënten!

vorm teamtraining+ondersteuning in de klas
doelgroep leerkrachten groep 5-8
plaats op school
consulent Thérèse Bekink
bijzonderheden
Projectcode C657
  • Agenda

  • Nieuwsbrief

    U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.